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Frequently Asked Questions on the Revocation of the Emergency Use Authorization for 
Hydroxychloroquine Sulfate and Chloroquine Phosphate 
 
Q. Why was the Emergency Use Authorization (EUA) for hydroxychloroquine sulfate (HCQ) and 
chloroquine phosphate (CQ) revoked? 
A. FDA has a responsibility to regularly review the appropriateness of an Emergency Use Authorization 
(EUA), including review of emerging scientific data associated with the emergency use of an authorized 
product. Based on FDA’s continued review of the scientific evidence available for hydroxychloroquine 
sulfate (HCQ) and chloroquine phosphate (CQ) to treat COVID-19, FDA has determined that the 
statutory criteria for EUA as outlined in Section 564(c)(2) of the Food, Drug, and Cosmetic Act are no 
longer met.  Specifically, FDA has determined that CQ and HCQ are unlikely to be effective in treating 
COVID-19 for the authorized uses in the EUA. Additionally, in light of ongoing serious cardiac adverse 
events and other serious side effects, the known and potential benefits of CQ and HCQ no longer 
outweigh the known and potential risks for the authorized use. This conclusion warrants revocation of 
the EUA for HCQ and CQ for the treatment of COVID-19. 
 
FDA’s review of the available scientific evidence determined: 

• The suggested dosing regimens for CQ and HCQ as detailed in the Fact Sheets are unlikely to 
produce an antiviral effect. 

• Earlier reports of decreased viral shedding with HCQ or CQ treatment have not been 
consistently replicated and recent data from a randomized controlled trial assessing probability 
of negative conversion showed no difference between HCQ and standard of care alone.  

• Current U.S. treatment guidelines do not recommend the use of HCQ or CQ in hospitalized 
patients with COVID-19 outside of a clinical trial, and the NIH guidelines now recommend 
against such use outside of a clinical trial.  

• Recent data from a large randomized controlled trial showed no evidence of benefit of HCQ 
treatment in hospitalized patients with COVID-19 for mortality or other outcomes such as 
hospital length of stay or need for mechanical ventilation.  

 
The decision to revoke this EUA was made in consultation with the Biomedical Advanced Research and 
Development Authority (BARDA) at the U.S. Department of Health and Human Services. BARDA had 
originally requested the EUA covering CQ and HCQ.  FDA and BARDA are part of a USG-interagency 
effort to rapidly respond to this public health emergency and have been communicating as new 
scientific data emerged. 
 
For more information, please see the Letter of Revocation. 
 
Q. Will the revocation of the EUA impact the use of hydroxychloroquine sulfate (HCQ) or chloroquine 
phosphate (CQ) for their FDA-approved uses? 
A. No, the revocation does not change the approvals of these drugs. Some versions of chloroquine 
phosphate (CQ) are approved for the treatment of malaria, and hydroxychloroquine sulfate (HCQ) is still 
approved for the treatment of malaria, lupus, and rheumatoid arthritis.  FDA has determined that the 
drugs are safe and effective for these uses when used in accordance with their FDA-approved labeling, 
and patients prescribed these drugs for their approved uses should continue to take them as directed by 
their healthcare providers.  There is no new information that impacts FDA’s conclusions about the safety 
and efficacy of CQ or HCQ for their currently approved uses. 
 

https://www.fda.gov/media/138945/download
https://www.fda.gov/media/138945/download
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If you are taking HCQ or CQ for their currently approved uses and are diagnosed with COVID-19,  use of 
these drugs may decrease the effectiveness of other potential COVID-19 treatments, specifically, 
remdesivir. You should discuss options and specific situation with your health care provider.  
 
Q. What if I am in the middle of treatment with hydroxychloroquine sulfate (HCQ) or chloroquine 
phosphate (CQ) for COVID-19 under the EUA? Can my treatment continue to completion? 
A. As required by section 564(f)(2) of the Federal Food, Drug & Cosmetic Act, the chloroquine phosphate 
(CQ) and hydroxychloroquine sulfate (HCQ) authorized under the EUA remain authorized for continued 
emergency use to finish the treatment course of any hospitalized patient to whom the authorized CQ or 
HCQ was administered, to the extent found necessary by the patient’s attending physician.  
 
However, based on emerging and other scientific data, FDA does not recommend using HCQ or CQ to 
treat hospitalized patients with COVID-19 outside of a clinical trial.  FDA revoked the EUA for CQ and 
HCQ after determining that it is unlikely that CQ and HCQ may be effective in treating COVID-19. In light 
of this determination, combined with ongoing reports of serious cardiac adverse events and other 
serious side effects, the agency also determined that the known and potential benefits of CQ and HCQ 
do not outweigh the known and potential risks for its authorized uses.  
 
Q. Was the EUA for hydroxychloroquine sulfate (HCQ) and chloroquine phosphate (CQ) revoked due 
to a safety issue? 
A. Based on emerging and other scientific data, FDA revoked the Emergency Use Authorization (EUA) for 
chloroquine phosphate (CQ) and hydroxychloroquine sulfate (HCQ) after determining that it is unlikely 
that CQ and HCQ may be effective in treating COVID-19. In light of this determination, combined with 
ongoing reports of serious cardiac adverse events and other serious side effects, the agency also 
determined that the known and potential benefits of CQ and HCQ do not outweigh the known and 
potential risks for its authorized uses.  
 
Q. Should I be concerned if I was given hydroxychloroquine sulfate or chloroquine phosphate for 
COVID-19? 
A. FDA is unaware of any residual side effects for patients who have received and completed their 
course of chloroquine phosphate (CQ) or hydroxychloroquine sulfate (HCQ) to treat COVID-19, as was 
authorized under the EUA. Please speak with your healthcare provider if you have any concerns about 
your treatment with these drugs for COVID-19. 
 
Q. Can hospitals finish their current supplies of hydroxychloroquine sulfate (HCQ) and chloroquine 
phosphate (CQ)?  
A.  As required by section 564(f)(2) of the Federal Food, Drug & Cosmetic Act, hydroxychloroquine 
sulfate (HCQ) and chloroquine phosphate (CQ) that were distributed from the SNS under this EUA 
remain authorized for emergency use to continue to treat any hospitalized patient to whom the 
authorized product has already been administered during the COVID-19 public health emergency, to the 
extent found necessary by the patient’s attending physician. 
 
While HCQ that has been distributed from SNS is no longer authorized under the EUA to treat 
hospitalized patients for COVID-19 unless they had already started treatments, FDA-approved HCQ can 
be distributed in interstate commerce. Please refer to ASPR any questions regarding the return or 
further distribution of HCQ that was distributed under the EUA.  
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The CQ products covered by the EUA are not approved by FDA for any indication and therefore cannot 
be legally introduced into interstate commerce. It is our understanding that the CQ products covered by 
the EUA were not distributed by the SNS and will thus not be in the hands of health care facilities. 
 
Q. Why did FDA grant the EUA for hydroxychloroquine sulfate (HCQ) and chloroquine phosphate (CQ) 
for the treatment of COVID-19 initially? 
A. On March 28, 2020, BARDA requested and FDA issued an Emergency Use Authorization (EUA) for 
emergency use of oral formulations of chloroquine phosphate (CQ) and hydroxychloroquine sulfate 
(HCQ) for the treatment of COVID-19. Based on the scientific information available to FDA as of that 
date, the Agency determined that CQ and HCQ may be effective in treating COVID-19 and that the 
known and potential benefits of CQ and HCQ outweighed the known and potential risks for this use. The 
agency limited the use of authorized products to adults and adolescents who weigh 50 kg 
(approximately 110 pounds) or more, who were hospitalized with COVID-19, and for whom participation 
in a clinical trial was not available, or participation was not feasible. 
 
Q. Did the agency wait for BARDA to request revocation of the EUA? 
A. FDA has been continuously reviewing emerging data and published literature related to the 
authorized use of these products and has determined, at this time, that the products no longer meet the 
statutory criteria for issuance of an EUA. FDA and BARDA agreed that the scientific evidence supports 
revocation of the EUA. FDA and BARDA are part of a USG-interagency effort to rapidly respond to this 
public health emergency and have been communicating as new scientific data emerged. That the BARDA 
request for revocation and the FDA revocation issued on the same day illustrates the agreement 
between the two agencies on this issue.  
 
Q. Did the new information about a potential drug interaction between remdesivir and 
hydroxychloroquine sulfate (HCQ) and chloroquine phosphate (CQ) contribute to the revocation of the 
EUA? 
A. FDA’s action to revoke the EUA authorizing the use of hydroxychloroquine sulfate (HCQ) and 
chloroquine phosphate (CQ) to treat certain hospitalized patients with COVID-19 was taken based on 
FDA’s ongoing assessment of available scientific information associated with the authorized emergency 
use of these products. Revocation of an EUA may occur when the statutory criteria for authorization are 
no longer met. The potential drug interaction between remdesivir and HCQ/CQ is not the basis for the 
revocation of the EUA.  
 
Q. Will clinical trials studying hydroxychloroquine sulfate and chloroquine phosphate for the 
treatment and prevention of COVID-19 continue? 
A. Yes. Clinical trials are underway to determine if these drugs can benefit patients with COVID-19  or 
prevent infection after an exposure. Clinical trials are an important way for the FDA to gather data and 
make decisions about drugs for the treatment of COVID-19. 
 
 
 

https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=COVID-19
https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=COVID-19

